Wie neemt de handschoen op?

fosfaatreductieplan 2017 zorgt voor veel conflicten

Het zwalkend beleid van de overheid en haar partners om te komen tot fosfaatreductie in Nederland verdeelt de sector. Je kunt wel stellen dat het lang geleden is dat er zoveel onrust in de rundveesector heerste.

Op moederdag 2017 zullen veel gesprekken gaan over de onzekerheid, moeders zullen zich afvragen: “waar gaat het heen, waar zal het eindigen”, als er geen concensus meer is tussen de rundveehouders in Nederland.

Melkleverende en niet melkleverende bedrijven zijn lijnrecht tegenover elkaar komen te staan na een snel in elkaar gezette noodwet.

Kort gedingen worden in de rechtbank uitgevochten. Forums staan bol van standpunten. Op vergaderingen ligt het bestuur onder vuur. Boeren laten zich veelvuldig adviseren om de juiste koers te varen.

Bovengenoemde is een prima voedingsbodem voor communicatiemisvattingen. En dat is nu juist wat we niet nodig hebben. Een heldere en duidelijke communicatie zodat er afspraken gemaakt kunnen worden. Dat is wat we nodig hebben!

Wie gaan er als eerste weer om de tafel zitten? Wie gaan er met elkaar persoonlijk in gesprek? Wie maakt de eerste nieuwe afspraak? Wie komt tot een overeenkomst die voor alle betrokkenen acceptabel is. Wie neemt de handschoen op?

Elly Scheepers

agrarisch mediator